Metalldetektor – Sökspole (search coil)
Metall detektorns Sökspole eller (search coil) är en viktig del av metalldetektorn. Storleken och formen på magnetfältet som metalldetektorn genererar avgörs av formen och storleken på sökspolen. I sökspolen finns i två spolar, en sändande och en mottagande. Varianter finns då samma spole är både sändare och mottagare. När ett metallföremål hamnar under spolen blir det en förändring i fältet som elektroniken i detektorn känner av.
Sökspolar och sökdjup
Det finn många olika spolar, men den vanligaste formen är rund eller elliptisk. Den runda har ett något större sökdjup och känslighet, medans den elliptiska har större manövrerbarhet och lättare täcker större svepyta. Sök Djupet är ungefär lika med diametern på spolen om man skulle söka efter något av ett mynts storlek. Här är några bra detektorer att starta med.
Det finns ett antal olika sätt som man har arrangerat de sändande och mottagande spolarna i sökspolen. Dom vanligaste är Koncentrisk, Mono, och Dubbel-D. Dubbel-D är en något nyare variant, där sändande och mottagande spola bildar två D. Dubbel-D är särskilt effektiv att använda på mineraliserad mark, såsom saltvattenstränder
Hur vet jag om min sökspole är vattentät eller inte?
Doppa den inte i vattnet för att testa, då kan du paja hela detektorn. Om du tittar i manualen eller söker rätt på din metalldetektor på tillverkarens webbsida så kan du kolla om och hur djupt den är vattentät. Dom flesta detektorer har en sökspole som man kan sänka ner en bit i vattnet men undersök för säkerhets skull noga innan du testar.
Kan man söka djupare med en större sökspole?
Dom flesta tillverkare erbjuder flera olika sökspolar till sina detektorer. Olika spolarna har olika styrkor och svagheter. En större sökspole ger lite större sökdjup och täcker en större sökyta, men är i gengäld mindre känsliga för små objekt. En siffra som nämns är att söka djupet ökar med omkring 5-15% för en större sökspole. Större spolar är bäst lämpade att använda i områden där det inte är så mycket skräp i marken och där jorden inte är så mineraliserad. Stora spolar är också tyngre och kan bli jobbiga att använda vid längre sökningar.
Vilken sökspole rekommenderas för sökning där det finns mycket skräp i marken?
Mindre spolar är bättre för platser med mycket skräp, eftersom sökområdet under spolen är mindre så minskar risken att du får indikation från flera mål samtidigt. Koncentriska spolar är följaktligen också något lättare att söka mera precist med en dubbel-d spolar so
Vilken search coil är bäst?
För en all-around detektor är vanligtvis spolen som levereras med metalldetektorn en bra storleken för de flesta sökningar. Många tillverkare har flera modeller på sökspole att välja mellan så om du vill utöka eller ändra prestanda hos din detektor kolla upp vad tillverkaren rekommenderar.
Kan jag använda vilken sökspole som helst, med samma anslutning på min detektor?
Även om det är möjligt att den fysiskt passar så är det nog klokt att först kolla med tillverkaren av detektorn och spolen. Det kan skilja i kontakt dragning, frekvenser och så vidare. Så ta det säkra före det osäkra så du inte kortsluter nånting eller pajar elektroniken.
Sammanfattning
Metalldetektor – Sökspole, search coil
En liten sökspole kan vara bra om man söker i ett område med mycket skräp och skrot i marken. Man kan då manövrera mera precist och slipper få allt för många signaler på en gång. Nackdelen är att det blir en mindre svepyta och något mindre sökdjup.
Stora sökspolar genererar ett större och djupare magnetfält och täcker en större yta vid varje svep. Magnetfältet kan dock vara så stort att det fångar upp många signaler på en gång och därmed är det svårare att separera, diskriminera, mellan målen.
Den vanligaste spolen, och den som dom flesta detektorer är utrustade med från början är den av mellanmodell. Den är ca 20-30 cm i diameter och fungerar bra under de flesta förhållanden och brukar anses vara det bästa valet för vanligt bruk. Mellanmodellen ger en bra kombination av storlek på magnetfältet och sökdjup. Och den ger möjligheten till bra diskriminering mellan målen. Läs mer på så här fungerar en metalldetektor.