Hoxne-skatten är en av världens största Guld och Silverskatter. Den hittades av en otrolig slump, av en metalldetektorist i Suffolk i England 1992.
Det Magiska Guldet och Hoxne-Skatten
Guld har i alla tider varit något som människor har velat komma över. Guldet har alltid varit sällsynt men ändå en eftertraktad metall för prydnad, status och i vissa fall som betalmedel, mynt och tackor.
Under årens lopp har det hittats många skatter med Guld i olika former. Skatter som har varit avsiktligt gömda eller på ett eller annat sätt borttappade. Då och då kan vi läsa i tidningarna eller se på TV att det har gjorts ett större Fynd av en Guldskatt. Nuförtiden hittas dom, ganska ofta med en metalldetektor, men det finns även exempel på andra sätt. Läs mer om otroliga fynd.
Sjunkna Skepp och Laster med Guld
Ett sätt att göra stora fynd av ädla metaller nuförtiden är, sjunkna skepp. Tekniken har ju kommit så långt att man kan söka av stora områden av havsbotten, även om det är mycket djupt. Då ökar givetvis chanserna att hitta skepp med värdefulla laster. Och eftersom det finns tusentals, både kända och okända vrakplatser, så kommer vi framöver se allt fler skeppslaster som kommer att bärgas.
Den Romerska Hoxne-Skatten
Hoxne skatten eller “the Hoxne hoard” är en av världens största Guldskatter. 1992 hade en bonde vid namn Peter Whatling tappat bort en hammare på ett fält vid sin bondgård. Har bad då en kompis,metall detektoristen Eric Lawes, att hjälpa honom att leta. Eric hade fått en metalldetektor i gåva av sina arbetskamrater när han gick i pension. Han letade och hittade hammaren, men hittade också en av världens största Guldskatter.
Guld, Silver och Bronsmynt
Totalt innehöll skatten 14 865, Guld, Silver och bronsmynt från romartiden. 569 guldmynt, 14 191 silvermynt och 24 bronsmynt. När man hittade skatten så rapporterades det omedelbart till myndigheterna så att skatten kunde grävas fram av arkeologer. Förutom mynten så innehöll samlingen över 200 andra föremål, kedjor, ringar, skedar, smycken, mm av silver och Guld. Fyndet bestod av 3,5 kg Guld och 23,75 kg Silver.
Tack vare att man omedelbart kallade på arkeologer så kunde fyndet grävas ut på ett sätt som gjorde att man till och med kunde hitta rester av kistan som det hade varit nedgrävt i.
Skatten Från 400 talet
Hela skatten har från början varit nedpackad i en ekkista och smycken och småsaker var i sin tur nerpackade i mindre kistor och påsar.
Med tanke på hur det var packat så tror man att det var en skatt som tillhörde en, mycket rik familj. Mynten gör att man sluta sig till att skatten hamnade i jorden på i början av 400-talet, precis i slutet av den romerska ockupationen av Storbritannien.
Hoxne Skatten blir Treasure trove
3:de september 1993 förklarades fyndet vara “Treasure trove” . “Treasure Trove” är ett fynd som är så gammalt att man kan anta att den riktige ägaren är död och att det inte går att finna några arvingar. Fyndet tillfaller då staten om ingen kan hävda äganderätt till det. 1994 gjorde man ytterligare utgrävningar och fann fler mynt och andra romerska fynd. Läs mer om Hoxne skatten på www.worldhistory.org.
Upphittarna blev Rika
Skatten förvaras nu på British museum, där dom viktigaste föremålen visas i en plexiglas rekonstruktion av ekkistan och inner lådorna som dom ursprungligen grävdes ner i.
Eric Lawes och landägaren Peter Whatling gick inte lottlösa dom heller utan fick dela på 1,75 miljoner Pund. Inte dåligt betalt för att gå ut och leta efter en hammare.
Vill du också hitta en skatt? Här finns Metalldetektorer som passar för din jakt på det stora fyndet.