Hittade 2 000 år Gammal Romersk Guldring i Trädgården
Matteläraren Mike Burke, från St Just, gjorde sitt livs fynd strax efter jul när han hittade en 2000 år gammal romersk guldring. Det var bara ett år sedan hans fru Julie köpte en Garrett Ace Apex till honom i julklapp eftersom de båda älskar TV-programmet ”Detektoristerna”.
Ute med sin Metalldetektor
Det var mellan jul och nyår som Mike bestämde sig för att gå ut med metalldetektorn några timmar. Han hade tillstånd att gräva på några fält i närheten av hemmet och hittade lite skrot och några mynt, men ingenting speciellt intressant så han bestämde sig för att gå hem.
Med Metalldetektorn i Trädgården
När Mike kom hem till sin egen trädgård bestämde han sig för att prova lite där eftersom det inte växte något i rabatterna nu på vintern. Först hittade han ett 2 pence-mynt och lite järnskrot, men sedan i hörnet på en lerig rabatt fick han en stabil signal på “81”, så han började gräva.
En Gammal Romersk Guldring
”Omkring 20 cm ner, såg jag något som såg ut som guld”, säger han. ”Det kunde ha varit en kapsyl eller vad som helst men när jag drog upp den var det en guldring.”
Mike och hans fru Julie undersökte ringen och började ana att det kanske var en romersk ring. De sköljde försiktigt av ringen med vatten men var noga med att inte rengöra den på annat sätt.
En Graverad Ring av Guld o Kalcedon
Mike och Julies hem ligger på en gammal flodbädd och byggdes omkring 1870. Så troligen har ringen tappats i vattnet på platsen eller en bit uppströms.
Ringen är gjord av guld och väger 12,8 gram, den har en graverad bild av Ceres, romersk gudinna för jordbruk, fred och moderskap, i en sten av kalcedon. Ringen är daterad till omkring 1:a eller 2:a århundradet e.Kr.
Tog Kontakt med The Finds Liaison Officer
De tog några foton av ringen och la upp i en grupp på Facebook för metalldetektorfynd, för att se om nån visste vad det var. De fick nästan omedelbart svar ”Det där är riktigt bra! Du måste kontakta FLO” (The Finds Liaison Officer).
Alla historiskt viktiga fynd måste i England rapporteras till en lokal kontaktperson som vidarebefordrar fyndet till länets myndighet för kontroll och registrering.
Museer kan sen köpa fyndet av upphittaren och markägaren till sina samlingar eller om det inte är intresserade, återlämna fyndet till upphittaren som kan göra vad den vill med det.