Gräva upp gamla flaskor och andra saker från gamla sophögar är kanske en ovanlig hobby, men fynden kan vara värdefulla.
Att gräva på gamla soptippar och avskrädeshögar, dump digging, kan det verkligen vara kul? Ja faktiskt. I hundratals år har människor slängt saker på olika högar, saker som man då betraktade som skräp. Nu långt senare kanske samma sak är en antikvitet.
Gamla flaskor
Det var kanske inte dom finaste sakerna som har hamnat på tippen men det är ofta andra betingelser som avgör huruvida det är värt något idag. Att gräva fram en flaska som är hundra år, är spännande, oavsett om den är värd mycket pengar eller inte. För att inte tala om alla andra prylar, kända och okända, som man kan hitta.
Var kan man hitta sophögar?
Var kan man då hitta sin fina skräphög. Runt om alla byar och samhällen har man i alla tider slängt sitt skräp på olika platser. platser som ofta varit gemensamma för orten. Men dom mer utspridda gårdarna hade vanligtvis en egen tipp.
Du får söka i områden där det är troligt att det har slängts sopor i äldre tider. Leta i gamla raviner, större diken, slänter, gropar och sluttningar. Platser där det har stått gamla hus eller nån form av företag eller fabrik. Byar och städer har alltid ett antal soptippar runt sig. Längre tillbaka var det inte ens så organiserat utan man kastade saker där det för dagen passade.
Dump digging fynd
Det vanligaste man hittar, som är skapligt helt och intakt, är flaskor. Allt som ligger i jorden förstörs så småningom. Men flaskor, glas, porslin, metall klarar sig i alla fall under en tid utan att förstöras helt. Annat du kan hitta är keramik, knivar, knappar, stengods och en uppsjö av andra saker. Ofta vet man inte vad det är som man hittat. Ok hittar du en flaska så vet du, men det finns många andra prylar som man inte har en aning om vad det kan vara.
Olika tippar kan ha lite olika innehåll. Det skiljer sig mellan en tipp från en samling bondgårdar, en finare herrgård eller en fabrik.
Leta på gamla kartor
Det är spännande att titta på gamla kartor. Om man känner till orten på kartan som den ser ut idag, kan man bli riktigt förvånad över hur mycket det har förändrats. Kanske hittar du gårdar som idag är försvunna och ser var det kan ha funnits en tipp-plats i närheten.
Riksarkivets kartor : https://riksarkivet.se/geometriska
Historiska kartor Lantmäteriet : https://historiskakartor.lantmateriet.se/historiskakartor/search.html
Utrustning för tipp grävning
Rejäla handskar som inte går sönder och som duger att plocka glas med. Spade att gräva med givetvis, både en stor och en lite mindre som du använder till finliret. Nåt att ta grejerna med hem i, plastbackar eller kartonger. Några gamla tidningar kan fungera som packmaterial om du hittar nåt som behöver packas in när du forslar hem det.
Dump digging med metalldetektor
Det kan bli många timmars grävande innan du hittar något som är intressant eller som har något värde, ett samlarobjekt eller antikvitet.
En metalldetektor kan vara bra för att få en indikation på att det finns mycket metall samlat på ett ställe. Det i sin tur visar att det kan vara en gammal tipp. Läs mer här köpa metalldetektor.
Var försiktig om du hittar en flaska, eller något annat som kan vara skört, gräv lite runt omkring innan du lossar den från jorden. Har det legat begravt länge är det ofta skört och går lätt sönder när du försöker lyfta det.
Hitta fler skatter med: Magnetfiske